sadsad x
asdasd
Kedilerde Tüy Dökülmesi

Kedilerde Tüy Dökülmesi

20 Eylül 2024

Kedilerde Tüy Dökülmesi

Kedi sahiplerinin evcil hayvanları ile ilgili en yaygın şikayetlerinden birisi şüphesiz tüy dökülmesi.
Çoğu kez normal ve sağlıklı gerekçelerden kaynaklanan tüy dökülmesi bazen de önemli hastalıkların sonucunda ortaya çıkabilir. Evde yaşayan Kediler için bu durum çoğunlukla beslenme ile alakalıdır.

Kedilerin tüyleri insan saçından farklı olarak değişik periyotlarda ve farklı bir denge içinde uzar ve dökülür. Bu periyotlar beslenme, hormonlar, sağlık koşulları ve en çok da çevre ısısı ve gün ışığı seviyesine göre oluşur.
Türkiye’nin de bulunduğu kuzey yarımkürede yaşayan köpekler genelde yılda iki kez tüy değiştirir. Yaz Mesvimine girerken mevcut tüyleri dökülüp ince tüy yapısına sahip bir tüy dokusuyla kaplanır, Kış mevsimine girerken sıcağı tutan ve soğuktan koruyan kalın tüyler uzarken yazlık tüylerini dökerler. Bu senede 2 kere tekrarlanır.  İlkbahar ve sonbaharda gerçekleşen bu tüy değiştirme döneminde en önemli sebep, çevre ısısı ve gün ışığındaki değişikliklerdir. bu dönemde Kedinizin tüy dökümü doğal olarak artacaktır.

Evde yaşayan Kedilerde bu durum biraz daha farklı. Çünkü onların yaşam çevrelerindeki ısı ve ışık mevsimsel olarak belli aylarda değil her gün gerçekleşir. Çünkü onun için ısı farkı gezinmeye çıkardığınızdaki dış ısı ile ev ısısı arasında gün içinde oluşur. Aynı şekilde aydınlatmanın süresine göre de değişiklik gösterir. Bu yüzden evde yaşayan Kedilerde tüy değiştirme ve tüy dökülmesi mevsimsel olmaktan daha ziyade tüm yıla yayılmış bir periyotta ve düzende seyreder. Bu insanlardaki saç dökülmesi gibi doğal bir süreçtir. Fakat evde yapılan yanlış besleme tüy dökümünü artırabilir. (salam sosis sucuk peynir yoğurt süt vb..)

Eğer Kedinizde tüy dökülmesinin aşırı olduğunu ve sağlık sorunundan kaynaklandığını düşünüyorsanız mutlaka veteriner hekiminize başvurmalısınız. Herhangi bir sağlık sorunu yoksa ve tüy değişimi tamamen normalse aşağıdaki öneriler işinize yarayacaktır:

Dengeli ve tam beslenme sağlayan mama kullanın. Bunlar omega yağ asitleri gibi, tüy dökülmesinin aşırı olmasını engelleyen besin maddelerini daha dengeli oranda içerir.

Kedinizi düzenli olarak tarayın ve fırçalayın. Bunu Kediniz eve girmeden önce yaparsanız tüylerin çoğunu ev dışında bırakmış olursunuz.

Kedi derisi insanlarınki gibi gözenekli değildir. Dillerinden terlerler Kedilerin sürekli yıkanması gözenekli olmayan derisine zarar verebilir. Eğer yıkanacaksa uygun şampuan kullanılması tüy değişimi ile ilgili sıkıntıları asgariye indirir. İnsan için üretilen şampuanları kesinlikle kullanmayın.

Stres, Kedilerde tüy dökülmesini artıran faktörlerden birisidir. Hamilelik, doğum ve emzirme dönemlerinde de Kedilerinizin tüyleri etrafta fazlaca uçuşmaya başlayacaktır.
Paylaş :
Benzer Ürünler
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.